Média
2023. február 7.
Média

A funduskamerás szűréssel kapcsolatban megjelent újságcikkek, videóinterjúk, televíziós hírek.Telemedicinális retinopathia szűrés - mérföldkő a vakság elleni harcban


Látványosan le lehetett szorítani a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek a számát – vallja dr. Somfai Gábor Márk, akit telemedicinális szűrőhálózat tapasztalatairól, célkitűzéseiről és a diabetológus-szemorvos együttműködés fontosságáról is kérdeztünk.

 

- Hazánkban biztosított a cukorbetegek szemészeti kontrollja. Mi indokolta a  szűrőhálózat létrehozását?  

 - Hazánkban a legutolsó becslések szerint közel 750.000-re tehető a cukorbetegek szám, vagyis a teljes cukorbeteg populáció vizsgálatára több, mint 100 szemorvos teljes munkaidős foglalkoztatása lenne szükséges. Másképpen fogalmazva: minden nyolcadik aktív szemorvos csak és kizárólag a cukorbetegek szűrésével lenne lekötve, miközben a szemészeti panasszal hozzánk forduló betegek száma folyamatosan nagyon magas. A modern technológiák viszont lehetővé teszik, hogy a szemfenékről pupillatágítás nélkül, egy minimálisan képzett asszisztens segítségével lehessen digitális fényképet készíteni, ami az Interneten keresztül gyorsan és biztonságosan eljuttatható a szakember kezébe, hogy azt ki tudja értékelni. Mindez magától értetődő módon a szűrést sokkal költséghatékonyabbá teszi, a betegnek pedig kényelmesebbé, gondoljunk csak a megspórolt pupillatágításra! Nyugat-Európában egyre komolyabb múltja és jelen van a diabeteses retinopathia telemedicinális szűrésének, sok országban nemzeti szintű programok működnek, amikkel látványosan le lehetett szorítani a cukorbetegség szemészeti szövődményeinek a számát, ami a társadalomról igen komoly anyagi és szociális terhet vesz le. Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a cukorbetegek körében háromszor annyi a vakság előfordulása, mint Nyugat-Európában, vagyis még rengeteg a teendőnk.

- Hogyan tudnának javítani a vaksági statisztikákon? 

 - A telemedicinális szűrőprogram országos lefedettségének elérése fontos mérföldkő lenne ebben a harcban, de ugyanilyen fontos lenne a betegek edukációja is. Rendszeresen tapasztalom a nálam megforduló cukorbetegek kapcsán, hogy nem értik a betegségüket és nem motiváltak a jó szénhidrát anyagcsere elérésében. Rezidensként olyan közegben nőttem fel a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinikáján Prof. Dr. Somogyi Anikó vezette Diabetológia és Anyagcsere Munkacsoport szemorvos tagjaként, ahol rendszeresen oktattuk, oktatjuk a betegeket.

- Milyen lehetőségei vannak a páciensnek, ha beavatkozást indokló elváltozást találnak nála, mennyire tisztázottak a betegutak?

- Érzésem szerint Magyarországon igen magas, európai szintű szemészeti ellátást kapnak a betegek, ami igaz a cukorbetegek ellátására is. Amennyiben az értékeléskor eltérést látunk, a beteg a vizsgálati eredményben javaslatot kap, hogy mennyire gyorsan kell szemorvoshoz fordulnia. Jelenleg minden működő vizsgálóállomás közelében van jól képzett szemorvos, akihez bizalommal fordulhatnak a betegek, hogy megkapják a szükséges ellátást, ehhez az elérhetőségeket a vizsgálóállomásokon a betegek rendelkezésére is bocsátják.

- Mennyire fontos a szemész-diabetológus együttműködés a retinopátia megelőzésében, illetve mit tud tenni a diabetológus páciensei szemfenéki állapotának megőrzéséért?

Ha szabad finomítanom: a beteg-diabetológus-szemorvos háromszög a titok nyitja, ugyanis a történet középpontjában mindig a cukorbeteg áll! Általában úgy fogom fel, hogy én a diabetológus "keze alá dolgozom", ugyanis a retinopátia kezdeti stádiumainak leírásával egy fontos mondat kerül minden leletem végére: "kiemelt fontosságú a vércukor- és vérzsír háztartás rendezése, valamint a vérnyomás kontrollja". Segíthet a jobb compliance elérésében, ha a beteg megérti, hogy a progresszió esélyét jelentősen csökkenteni lehet kellő odafigyeléssel. Fontos tudni, hogy a legolcsóbb és leghatékonyabb fegyver a szövődmények ellen a jó diabetológiai-belgyógyászati kontroll, még akkor is, amikor már kialakultak szemfenéki eltérések. Vannak persze speciális állapotok, amikor a diabetológus kollégával való együttműködés igen fontos lehet, például a proliferatív retinopátia vagy azt megelőző állapot felismerésekor és szemészeti kezelésének a megkezdése körül. A legfontosabb üzenet mégis az a diabetológus kollégák felé, hogy lehetőség szerint figyeljenek oda, hogy betegeik ne "blicceljék el" a szemészeti ellenőrzéseket, legyen az szakrendelői vagy telemedicinális kontroll!

A szemészeti szűrés jelene és jövője: a funduskamera - beszélgetés Prof. Dr. Németh Jánossal

Megelőzhetők-e a cukorbetegség szemészeti szövődményei? Évente szükséges a cukorbetegek szemfenék-vizsgálata, de ennek akadályai vannak. Az új készülék és új módszer lehetőséget ad a változtatásra.  Prof. dr. Németh Jánost a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikájának igazgatóját, a Magyar Szemorvostársaság elnökét a Diabet.hu, a Magyar Diabetes Társaság hivatalos médiuma kérdezte.

A teljes cikk itt olvasható.

 

 

Forradalmi technológia a szemészeti szűrővizsgálatokban

Elsőként Veszprémben helyezték üzembe azt a legmodernebb műszert, mellyel néhány perc alatt optikában elvégezhető a cukorbetegek számára évente indokolt szűrővizsgálat. Az úgynevezett funduskamera néhány perc alatt több felvételt is készít a szemfenékről. A felvételeket a Semmelweis Egyetemen értékelik, majd tíz évig tárolják, így a rendszeres vizsgálati eredmények a kezelőorvosok számára bármikor elérhető – írja a diabetes.hu.

A teljes cikk itt érhető el.

 

Funduskamera a békéscsabai Junior Optikában

Egy új, főként a cukorbetegek szemészeti szűrését érintő kezdeményezésről adtak hírt pénteken délután, a Réthy Pál kórházban. Mint megtudtuk, immár a Junior Optikában is működik az a fundus-kamera, mely a szemfenéki vizsgálathoz szükséges - írja a Csabai Mérleg.

A teljes cikk itt olvasható!

 

Csúcstechnológia a Rábabrill optikában

Magyarországon negyedikként úgynevezett funduskamerát állítottak be az egyik csornai optikai üzletben. Az eszköz segítségével időben feltárhatók a cukorbetegség szemészeti szövődményei - írja a Kisalföld.

A teljes cikk itt olvasható!

 

Szombathelyi Trend optika is csatlakozott a szűrőhálózathoz 

Ma körülbelül 800 ezer cukorbeteg van Magyarországon, és évente ezren vakulnak meg az elhanyagolt diabeteses rethinopatia következtében. A szövődmények szűrésekkel megelőzhetőek- az Első Magyar Optikus Zrt. ezért szűrőpontokat állít fel, a másodikat éppen Szombathelyen – írja a frissss.hu

A teljes cikk itt olvasható!

 

 


palyazat